Keď sa čaruje s bylinkami v pive

Pridané: 29.3.2017 19:18:23 Počet zobrazení: 60

29 Marec 2017

Bylinky majú odjakživa magickú moc, pri pivách vyrobených z nich to platí rovnako, ak nie dvojnásobne. Možno ste nevedeli, ale pôvodne sa do receptúr na výrobu piva namiesto chmeľu pridávali bylinky. Čiže najprv boli bylinky, až potom sa z nich „vyvinul“ chmeľ.

Tymian, rozmarín, rebríček, palina, vres, brečtan či jablčník, boli byliny, ktoré do piva pridávali už starí Sumeri či Egypťania. Po 13. storočí sa takéto pivá začali označovať pojmom „gruit", čo znamená „zmes byliniek". Slovo „gruit" aj dnes označuje v niektorých krajinách bylinné pivá, dokonca 1. február je vyhlásený za Medzinárodný „gruit day". Zaujímavé je, že podľa niektorých zdrojov je zavedenie chmeľu do výroby piva spájané s reformami náboženstva, konkrétne s protestantizmom, ktorý začal vstupovať do popredia a odporúčal namiesto afrodiziakálnych byliniek staviť radšej na sedatívne účinky chmeľu. Každopádne však mali bylinky tú výhodu, že ich použitie v pive bolo doslova multifunkčné a malo rôzne prídavné ozdravné účinky, napríklad aj protizápalové, ktoré zároveň predlžovali trvanlivosť piva.

Celý článok >>

Prihlásenie